Изцяло нов закон за ВиК подготви Министерство на регионалното развитие и

...
Изцяло нов закон за ВиК подготви Министерство на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Нов закон за ВиК подготвят управляващите, включват специални мерки за бедните

Изцяло нов закон за ВиК подготви Министерство на районното развиване и благоустройството. В него се предвижда специални ограничения за обществено слабите, които не могат да заплащат за по-скъпа вода, заяви Дарик.

Една от ограниченията в плана, която се пуска за публично разискване, е за избраните като уязвими консуматори или ползватели да се подсигурява разходването на минимално водно количество до 50 л. вода на човек дневно, или 1.5 куб. м на месец гратис. Разликата до избраната от съответния ВиК оператор цена ще се субсидира от държавния бюджет.

" Това се прави и се предлага, заради обстоятелството, че даже актуалната цена не пази най-уязвимите обществени групи, така като тя е избрана по отношение на междинния приход на популацията ", разяснява зам.-министър Малина Крумова.

Новите цени на водата от 1 януари предизвика неодобрение в доста региони на страната. В Ямбол тя скочи с 20 %. Във Варна, Шумен, Силистра, Добрич услугата е на цена над 3 лв.. От Българска социалистическа партия упорстват мерките  в поддръжка на обществено слабите да се изготвят с оглед фактора минимални приходи на едно домакинство.

" Първо би трябвало да се направи едно хубаво, надълбоко изследване на казуса. Да се вкарат едни стандарти, които са нужни за едно домакинство. Както има енергийни помощи във връзка с електропотреблението, така трябва да се вкарат помощи за тези, които са уязвими във връзка с водата ", счита Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

На този стадий ръководещите в лицето на районното министерство и опозицията имат консенсус само по концепцията да има воден регулатор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР